Wat de uitspraak van windpark Delfzijl voor Burgerwindpark A2 Lage Rooijen betekent

Op 12 april heeft de Raad van State uitspraak gedaan over de uitbreiding van het windpark Delfzijl Zuid. Deze uitspraak is positief voor burgerwindpark A2 Lage Rooijen. Het betekent een kleine stap dichterbij een onherroepelijke vergunning. Maar wat heeft een uitspraak over een ander windpark nou met die van ons te maken? En hoe zit het met die vergunning? Jan Voskamp, algemeen bestuurslid van gebiedscoöperatie Bommelerwaar en directeur van het windpark legt het uit. 
 
Om te beginnen, wat heeft de uitspraak over een ander windpark met die van ons te maken? 
Daarvoor moet ik iets terug in de tijd gaan. In november 2020 kregen wij van de gemeente Maasdriel, de provincie Gelderland en het Waterschap Rivierenland alle benodigde vergunningen voor de bouw van ons windpark. Die vergunning is gebaseerd op landelijke normen over geluid, slagschaduw, lichtschittering en veiligheid. De gemeente was verplicht om deze normente hanteren. In juni 2021 besloot de Raad van State dat gemeenten de landelijke normen voor windparken niet meer mochten gebruiken. Gemeenten mogen van de Raad van State wel lokale normen ontwikkelen, maar deze moeten opnieuw beoordeeld en vastgesteld worden.    

Het ontwikkelen en beoordelen van deze nieuwe normen, moet heel zorgvuldig gebeuren. Daarnaast kunnen burgers kunnen bezwaar maken tegen vergunningen van lokale en regionale overheden. Dat is bij ons ook gebeurd. Dit proces heeft veel tijd gekost. Nu, anderhalfjaar later, heeft de Raad van State de lokale normen van Windpark Delfzijl-Zuid en windpark Karolinapolder goedgekeurd. En omdat ons windpark vergelijkbaar is met deze twee windparken, is dit positief nieuws voor ons. Er is namelijk een kans dat deze zaken als jurisprudentie bij onze zaak wordt gebruikt. 
 
Onze zaak? 
Ja, onze zaak. Ook wij kregen eind 2021 te maken met het herstelbesluit, van de gemeente Maasdriel. Tegen dit herstelbesluit heeft een aantal mensen bezwaar gemaakt en de rechtszaak daarover loopt nog. Afgelopen 29 maart zijn alle bezwaren door de Raad van State behandeld, met uitzondering van de beoordeling van de juiste hantering van de lokale normen. Hiervoor werd gewacht op de uitspraak van Delfzijl. Het besluit in Delftzijl lijkt positief voor ons, maar we kunnen dat nog niet met zekerheid zeggen. We hopen dat er voor de zomer een definitieve uitspraak komt. Er is nog geen definitieve datum genoemd voor een vervolgzitting. Er is alleen door de staatsraad gezegd dat als er een tweede zitting komt, dit gebeurt alleen wanneer bezwaarmakers hierom vragen, dat ze deze in juli willen plannen. En dan zou de uitspraak, in het eenvoudigste geval, zes weken later (september) zijn. 

Wat als onze uitspraak uiteindelijk positief is? 
Wanneer de vergunningen onherroepelijk worden verklaard, kunnen wij van start met het regelen van de grote financiëring en het eigen vermogen waarbij burgers kunnen participeren. We kunnen simpel gezegd naar de bank gaan om geld te lenen. Zolang we nog geen onherroepelijke vergunning hebben, wil een bank nog niet financieren. En zolang wij geen financier hebben kunnen wij niet een heel windpark neerzetten. 
 
Goh, wat stom dat we zo lang moesten wachten. 
Ja, het liefst waren wij natuurlijk al van start gegaan. Maar zie het maar zo: er is nu extra streng en nauwkeurig gekeken naar de normen die zijn opgesteld voor ons windpark. Zowel de gemeente, de provincie Gelderland als het Waterschap hebben tweemaal alle normen beoordeeld en om het af te toppen heeft de Raad van State hun werkwijze kritisch bekeken. Bij een positieve uitslag weten we zéker dat we aan alle normen voldoen en dat we veilig en met zo min mogelijk belasting van de omgeving kunnen bouwen aan het windpark. 


Deel op: