Burgerwindpark A2 Lage Rooijen van start!

Drie windturbines zullen straks duurzame elektriciteit opwekken voor maar liefst 10.000 huishoudens. Ze komen langs de A2 bij Hoenzadriel, langs de Hoenzadrielsedijk in de hoek noordoostelijk van de A2 en de Maas. Nu de vergunningen voor Burgerwindpark A2 Lage Rooijen onherroepelijk zijn, start coöperatie Bommelerwaar met het ophalen van het eigen vermogen en gaat het windpark van start met de bouwvoorbereidingen. Coöperatie Bommelerwaar, die 50% eigenaar van het burgerwindpark wordt, start met een wervingscampagne om mensen uit de Bommelerwaard de mogelijkheid te geven te investeren in en te profiteren van het windpark.

Burgers kunnen investeren in Burgerwindpark 
Coöperatie Bommelerwaar kan van start met het financiële gedeelte. Hiermee bedoelen we dat coöperatie Bommelerwaar het eigen vermogen kan ophalen waarmee zij voor 50% eigenaar wordt van het windpark. Het eigen vermogen wordt opgehaald door leningen te verkopen aan mensen en bedrijven in de Bommelerwaard en omgeving. Wanneer je investeert, wordt je lid van de coöperatie. Zo is het burgerwindpark uiteindelijk voor de helft in handen van de omgeving en kan iedereen in de omgeving investeren in en profiteren van de winst. Daarbij komt er een burgerwindparkfonds dat een deel van de opbrengsten van het windpark ontvangt, zodat zij initiatieven kunnen ondersteunen die ten goede komen aan de omgeving. Vanaf woensdag 15 mei tot en met woensdag 26 juni is het mogelijk om te investeren. 

Informatiemarkt 
Om de omgeving zo goed mogelijk informatie te geven over het windpark en om vragen te beantwoorden, houden wij een informatiemarkt op woensdag 27 maart van 19.30 – 21.30 uur in Dorpshuis de Boxhof. Op deze markt staan verschillende kramen waar de plannen van het windpark worden gepresenteerd. Er zijn kramen die gaan over de bouw, het natuurbehoud, investeren in het windpark en meer. Aanmelden voor de informatiemarkt kan via info@windparklagerooijen.nl. 
 
Natuur bij het windpark 
Om de biodiversiteit rondom het burgerwindpark te beschermen en te bevorderen is er een natuurwerkgroep. Deze bestaat uit vertegenwoordigers van de Natuurwacht Bommelerwaard, natuurvereniging de Capreton, gebiedscoöperatie Bommelerwaar en Green Trust Consultancy. Zij hebben tot nu toe 1700 m2 ruige groenstructuur aangeplant om ervoor te zorgen dat kleine marterachtigen een goede rustplek hebben, zich goed kunnen verplaatsen en voedsel kunnen vinden. 

Bouwvoorbereiding 
Ondertussen zijn ook de bouwvoorbereidingen van start gegaan. Voorlopig is de planning dat in het najaar van 2024 de grondwerkzaamheden starten, met name voor de netaansluiting. In 2025 wordt dan de rest van het park aangelegd, waarbij de turbines naar verwachting in het najaar van 2025 stroom zullen gaan opwekken. De omgeving wordt op verschillende manieren op de hoogte van hoe deze planning eruit gaat zien, zo ook via deze website.
 
Wil je op de hoogte blijven van het windpark of ben je geïnteresseerd in het investeren? Schrijf je dan in voor de nieuwsbrief van het burgerwindpark of houdt deze website in de gaten.


Deel op: