In april gaat de bouw weer van start: aanleg bekabeling en fundering

Nu het stormseizoen voorbij is, pakken we het werk weer op. We starten met de aanleg van de kabels en de fundering van de windturbines. Deze fundering zorgt dat de turbines stevig staan bij alle weersomstandigheden.

Fundering
Voor de fundering van elke windturbine worden 42 betonnen palen van ongeveer 15 meter lang de grond in geheid. Hierop komt een dik, rond, betonnen blok van 2,5 meter hoog en een diameter van 20 meter. Dit blok vormt de basis voor de windturbine. Hiervoor wordt een grote put gegraven. Bovenop de palen wordt een stalen wapening “gevlochten”. Hier komt een bekisting omheen, waarin het beton wordt gegoten. Na enkele weken is het beton uitgehard en klaar voor de installatie van de windturbine.

Planning
Het heien van de funderingspalen vindt plaats van begin april tot halverwege mei.  Vanaf half april, tot medio juni, wordt het beton gestort. In deze periode rijden enkele dagen veel betonwagens af en aan. Deze volgen dezelfde transportroute als de puintransporten die in september vorig jaar plaatsvonden. 

Wat eerder is gedaan: wegen, kraanopstelplaatsen en inkoopstation
Van september tot en met december 2024 zijn de eerste voorbereidingen getroffen voor de bouw van het windpark. Er zijn kraanopstelplaatsen en toegangswegen aangelegd. Ook is in december een inkoopstation geplaatst, dat het windpark verbindt met het elektriciteitsnet.  Vanuit dit gebouw wordt het windpark aangestuurd en wordt de opgewekte stroom op het net gezet. Tijdens het stormseizoen hebben geen werkzaamheden plaatsgevonden, vanwege en verhoogde kans op hoogwater en om de dijkveiligheid te garanderen.

Met deze aanpak werken we stap voor stap aan een stevig fundament voor ons windpark. Via deze website en onze nieuwsbrief houden we je op de hoogte van de bouw(planning).

Geluid en bouwverkeer

Het heien van de funderingspalen zal voor omwonenden helaas voor geluidsoverlast kunnen zorgen.  De betonwagens volgen dezelfde transportroute als de puintransporten die in september vorig jaar plaatsvonden.

Om de bouwactiviteiten in goede banen te leiden, staan er op de locatie borden om het bouwverkeer te begeleiden. Daarnaast zullen er tijdens deze periode snelheidsbeperkingen zijn op de Rooijensestraat om de veiligheid van alle werknemers en passanten te waarborgen.

Voor het bouwverkeer is een speciale route vastgesteld in overleg met de gemeente. Hierbij is geprobeerd om de hinder voor de omgeving tot een minimum te beperken. Inwoners en andere weggebruikers worden vriendelijk verzocht rekening te houden met de aangepaste verkeerssituatie.

Heenweg:
Vanaf de A2 wordt het bouwverkeer linksaf de N831 (Provincialeweg) opgestuurd. Vervolgens slaan de voertuigen rechtsaf bij de Selikstraat, tegenover Planet Cars. Daarna rijden ze de eerste weg rechts in, de Hamstraat, en volgen ze deze tot ze de bouwlocatie bereiken.


Terugweg:
Na het werk verlaten de voertuigen de Rooijensestraat en rijden rechtdoor naar de Hamstraat. Op het kruispunt wordt linksaf geslagen naar de Geerdenweg. Na ongeveer 750 meter gaat het bouwverkeer rechtsaf naar De Tweede Geerden en vervolgens linksaf naar De Geerden. Bij de verkeerslichten hebben chauffeurs de keuze om rechtdoor richting Zaltbommel te rijden, of linksaf richting 's-Hertogenbosch.
 

De route voor het bouwverkeer


Deel op: