Innovatieve grondwerkzaamheden voor Burgerwindpark A2 Lage Rooijen

Het hoe en waarom van de eerste twee maanden grondwerkzaamheden


In oktober en november heeft aannemer H4A de eerste grondwerkzaamheden bij Burgerwindpark A2 Lage Rooijen uitgevoerd. Deze zijn nodig om het Windpark operationeel te maken: er zijn toegangswegen, stevige kraanopstelplaatsen en elektriciteitskabels aangelegd. Een groot aantal vrachtwagens reed heen en weer naar de bouwplaats om onder andere granulaat te storten voor de kraanopstelplaatsen. De kraanopstelplaatsen zijn speciaal ontworpen om zware kranen veilig en stabiel te kunnen plaatsen, essentieel voor het bouwen, onderhouden en demonteren van de windturbines. Ingenieursbureau Geologics is door het Burgerwindpark A2 Lage Rooijen ingehuurd om het ontwerp van de kraanopstelplaatsen te verzorgen. Leo Kuljanski, geotechnisch ingenieur bij Geologics, vertelt over de uitdagingen en de aanpak van de grondwerkzaamheden: ‘Ons doel is om zo veilig mogelijk te werken én zoveel mogelijk de overlast en schade aan de omgeving te beperken’.

Het werk van Geologics bij het windpark is in principe afgerond. In de zomer van 2025 zullen ze alleen nog controleberekeningen uitvoeren zodra de definitieve kranen – die de windturbine-elementen omhoog hijsen – zijn gekozen, om te verifiëren dat de kraanopstelplaatsen op deze werkelijke kranen zijn berekend. Geologics berekent hoe dik de opstelplaats moet zijn zodat de kranen veilig hun werk kunnen doen. "Hoe dieper in de grond je de opstelplaatsen maakt, hoe meer die kunnen dragen. Hoe meer ze boven de grond uitsteken hoe minder draagvermogen je krijgt. Maar op iedere locatie heb je te maken met een andere ondergrond en verschillende eisen. De opstelplaatsen vlakbij de rivierdijk mogen van het waterschap bijvoorbeeld niet te diep aangelegd worden. Wij berekenen dus per windturbine wat de beste en meest efficiënte mogelijkheden zijn: zonder ongelukken, kostenoverschrijdingen of vertragingen te veroorzaken," legt Leo uit.

Horizontale of verticale lagen
De kranen die nodig zijn om een windturbine mee op te bouwen zijn gigantisch hoge (zo’n 160 meter) en zware machines die niet zomaar op elke ondergrond kunnen staan. Daarom is het nodig om de kraanopstelplaatsen sterker te maken met behulp van kunststof geogrids. Er zijn twee verschillende systemen gekozen: het horizontale en verticale systeem. "Het horizontale systeem, vergelijkbaar met een lasagne, bestaat uit afwisselende lagen van geogrids – een soort kunststof netten – en granulaat. De combinatie van geogrids en granulaat zorgen ervoor dat de druk van de kraan goed wordt verspreid," legt Kuljanski uit. "Bij verticale geplaatste geogrids kunnen we de belasting nog verder spreiden, wat een sterkere, maar ook duurdere optie is omdat het onder andere lastiger is om te bouwen. Ook de toegangswegen worden voorzien van een laag geogrid onder het granulaat om zo de duizenden vrachten granulaat, palen, staal, beton en windmolen onderdelen te kunnen transporteren door het weiland. Het mooie aan granulaat als toegangsweg is dat je geen rijplaten nodig hebt. Rijplaten zijn vaak duur om te huren en kunnen makkelijk gestolen worden."
De keuze voor een kraanopstelplaats systeem hangt af van de ondergrond en de verwachte belasting. "Bodemonderzoek is hierin cruciaal, want we moeten zowel met de belasting als de ondergrond rekening houden. Onze taak is het interpreteren van dat bodemonderzoek en ervoor zorgen dat alles veilig en stabiel is tijdens de werkzaamheden."


Bezoekers van de rondleiding bij Burgerwindpark A2 Lage Rooijen bekijken de geogrids

Geen palen slaan voor de kraanopstelplaatsen
"Als we geen geogrid systeem hadden neergelegd, had er een paalfundering moeten komen, wat veel duurder zou zijn geweest," vervolgt Kuljanski. "De permanente kraanopstelplaatsen zouden dan zo een aantal keer duurder zijn geworden. Nu hoeven we echter geen palen te slaan; alleen de fundering van de windturbines zelf staat op palen." Hiermee reduceert Geologics niet alleen de kosten maar ook de hoeveelheid granulaat en daarmee het aantal vrachtwagens dat nodig is om het te vervoeren. Het reduceren van het aantal palen zorgt voor minder beton, staal en geluidsoverlast.

Duurzaamheid en recycling geogrid
Het gebruik van geogrids biedt niet alleen praktische voordelen, maar draagt ook bij aan duurzaamheid en circulariteit. Het granulaat dat wordt gebruikt, is 100% herbruikbaar en gaat na gebruik terug naar de aannemer, die het weer in andere projecten kan gebruiken. Daarnaast zijn de kunststof geogrids recyclebaar. "Vroeger werden kunststoffen weggegooid of verbrand, maar tegenwoordig kunnen we ze netjes recyclen," zegt Kuljanski. "Ze worden schoongespoeld en vermalen tot korreltjes van een paar millimeter, waar weer nieuwe producten van worden gemaakt, zoals kunststof beschoeiingen, bankjes en paaltjes."

De hoofdkraanopstelplaats blijft liggen zo lang de windturbines draaien en zal gebruikt worden bij onderhoud gedurende de komende 25 jaar. Ook hoeft er daardoor voor de uiteindelijke demontage geen nieuwe kraanopstelplaats te worden aangelegd. Voor de overige opstelplaatsen geldt wél dat ze worden verwijderd nadat de windturbines zijn opgebouwd. Dit doen we om de landbouwgrond op die locaties weer te herstellen. Nadat de turbines zijn opgebouwd, zullen er dus weer een groot aantal vrachtwagens komen om alles uit de bodem te halen.

Lokale samenwerking
Burgerwindpark A2 Lage Rooijen volgt de kernwaarden van Coöperatie Bommelerwaar. Denk aan het minimaliseren van overlast en uitstoot tijdens de realisatie, hhet leveren van degelijk financieel beheer en het gebruik maken van lokale kennis om het windpark te realiseren. Leo Kuljanski is als bewoner van de Bommelerwaard actief lid van de coöperatie en daarom extra trots dat hij zijn expertise en jarenlange ervaring kan inzetten voor een project dichtbij huis. Met zijn inhoudelijke kennis van kraanopstelplaatsen en geogrids was dan ook de logische keuze om bij te dragen aan de ontwikkeling en realisatie van Burgerwindpark A2 Lage Rooijen.

Volg de website van Burgerwindpark A2 Lage Rooien voor actueel nieuws over de bouw van het Burgerwindpark.


Deel op: